Suyabatmaz Demirel Architects

Arif Suyabatmaz, Hakan Demirel

Team M. Uzman, O. Ülgen

Client İpek Böceği Konut Yapı Kooperatifi

Location Kayseri/Turkey

Size 40.000 m2

Located in Turkey’s Central Anatolian Region along the Silk Road, Kayseri is one of the oldest cities of the world.

Situated in Ambar Mevkii in Kayseri, the project is a housing development project consisting of 290 residences and recreational and commercial facilities to serve these. This complex consists of 6 building blocks with a different number of floors. In the south rises Mount Erciyes which for citizens of Kayseri is equivalent to the sea. Therefore, in order to make the most of the southern side and the view, the buildings get lower toward the south and are placed so as not to block each other’s view. At the same time, thanks to this layout the distance between buildings is increased and a large inner garden is created in the midst of the buildings. This garden, which is also isolated from vehicular traffic, thus serves as a sheltered recreational area. Children’s play areas, walkways, sitting areas, decorative pools, and more are all situated in this central area. At the ground floor, the nursery areas and the pool which connects the buildings also establish a direct relationship with this garden. Thus this central area mingles with the interiors of the buildings.

The main objective of this project was to obtain quality homes at a low price. This situation demonstrates the importance of how the architecture takes shape. Emphasis was placed on how units came together. Diversity was created by superimposing floor plans by simply mirror-imaging them without making any changes. This variation can be seen both outside the building and inside, i.e. in the corridors. This variation in the interior shapes the structural interior void and increases the richness in perception. On each floor, apart from the balconies there is an unenclosed overhang 30 centimeters in width that runs around the entire building. Coming together with the wall thickness in front of windows this area describes a small balcony. It can be said that thanks to this it was possible to form a balcony, albeit a small one, in front of each apartment. Together with this area, the railings that surround the overhang and the flat iron balusters which in some places connect these railings on different floors delineate a course along which plants can climb. Designed in widths between 1 to 5 cm these balusters seem to form solid surface when the viewing angle is narrow enough and thanks to this, the way the building is perceived changes according to the viewing angle.

000
001
002
003
004
005
018
007
019
020-plan_mirror
011
008
010
009
000
001
002
003
004
005
018
007
019
020-plan_mirror
011
008
010
009