Suyabatmaz Demirel Mimarlık

Arif Suyabatmaz, Hakan Demirel

Ekip E.Yazkurt, O.Ülgen, G.Ersel, A.Yıldırım, M.Uzman, E.Yılmaz, M.Gören, G.Bayar, A.Arküden

Müşteri Mar Yapı

Yer İstanbul/Türkiye

Ebat 61.600 m2

Proje arazisi İstanbul’un Anadolu yakasında, dönüşmekte ve gelişmekte olan bir bölgesi içerisindedir. Bu dönüşümün sebebi başta deprem riski iken aslında kentsel ihtiyaçlar doğrultusunda bu bölgenin tekrar ele alınmasını da kapsar. Hali hazırda arazi üzerinde 19 blok yer almaktadır. Yatırımcı ve ev sahiplerinin daire büyüklükleri ve ihtiyaçları ile ilgili öngörüleri ve yaklaşık %250 lik yoğunluk artışı projenin kitlesel oluşum kararında etkili olmuştur. Dolayısıyla tasarım sürecindeki kritik nokta arazi büyüklüğü ve içinde yer alması beklenen bölümler dikkate alındığında var olan kapasitenin aşılıyor olmasıdır.  Mücadele edilen de aslında çok net olan durumu bu karmaşıklığın içinde sarih bir halde çözebilmek oluyor.

Önerilen proje, maksimum kalınlıkta çeperlere yerleşerek ortada mekansal kalitesi yüksek bir iç avlu oluşturan “tek bir yapı” olma durumunu tercih ediyor. Bu sayede çift yöne bakan, koridor sistemine maruz bırakılmamış, ekolojik olarak daha verimli daireler sunulurken, avlu içerisinde ve altında tasarlanan ortak alanlar da daha kullanılabilir boyutlarda oluyor.

Yapının ortasında tariflenen avluya hiç araç sokmayarak tek bir noktadan araziye araç girişi sağlandı ve tüm araçlar yerin altına alındı. Arazinin iç ve dış olarak tariflenen alanları yapının belirli kısımlarında 3-4 kat yüksekliğinde yırtıklar/geçişler ile birbirine bağlandı, bu yırtıklardan iç avluya dâhil olan insanların kendine ait mekânlar yaratabilmesi ve yapıdan bir nebze kopması için yapıların önündeki peyzaj alanı yarıklar oluşturarak yükseltildi. Bu sayede alt katta önerilen zemin dubleks dairelerin ön bahçelerinde kaliteli boşluklar tariflenerek ortak alandaki görüntüyü zedelemeyecek bir yaklaşımla oluşan kullanım alanları bu daire sahiplerine verilidi. Tüm konutların ihtiyaçlarını karşılayabilecek boyuttaki sosyal alanlar ise avlunun altında otoparkla birlikte çözüldü. Avluya bakan cephede mahremiyeti ve ışık kontrolünü sağlamak adına dikey ahşap kepenkler katlanır-kayar sistemlerle kullanılırken, dışarıda daha açık bir cephe tasarlanarak kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verilmesi öngörüldü.

0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
100
106
105
108
107
101
102
103
104
0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
100
106
105
108
107
101
102
103
104