Ödüller

2010 MIPIM AR Geleceğin Projeleri Ödülü (1.lik Ödülü)
2011 European Property Awards (Highly Com.)
Cityscape Ödülleri 2010 (Highly Com.)

Suyabatmaz Demirel Mimarlık

Arif Suyabatmaz, Hakan Demirel

Ekip Mustafa Uzman, Orhun Ülgen

Müşteri Öz Gayrimenkul Yatırım A.Ş.

Yer Bağcılar, Istanbul/Turkey

Ebat 35.000 m2

Tasarlanan ofis binası İstanbul’ un batısında, E-5 ile Tem Otoyolunu bağlayan Basın Ekspres Otobanı üzerinde yer almaktadır. Bu yol üzerinde bulunma durumu ve nasıl algılanacağı projenin oluşumu için önemli bir girdi teşkil etmektedir. Bu algılama meselesinin sadece bir çekicilikten ibaret olmayıp, bu çekiciliğin içerideki işlevsel kurgudan doğması ve bu bağlamda dışa yansıması önemsenmiştir. Bu sayede yapının dışardan algılanışı içerdeki biçimleniş ve yaşantı ile mümkün olur.

Yapının proje alanındaki düzlük alana yerleştirilmesiyle geri kalan eğimli kısım kademeli bir peyzaj olarak tasarlanmıştır. Bu kademelenen peyzaj sayesinde insanları yoldan içerisine çeken bu boşluk, yapıya ulaşımda bir alternatif sunar. Bu alternatif, yapının peyzajı ile kurduğu ilişkiyi ortaya koyar. Ofis katlarına yerleştrilmiş bahçeler ile bu peyzaj anlam kazanır.

23 kattan oluşan ofis  bloğu, altında uzanan yaklaşık 2500 m2 lik tek katlı ticari bölüm ile bu peyzajın içerisine yerleşir. Ofis mekanları önlerinde yer alacak bahçeler ile birlikte tasarlanmıştır. Bu sayede yapı zeminde oluşturduğu yeşil alanı, katlara yerleştirdiği bahçelerle üst kotlarda da üretmeye devam etmektedir. Kare planlı bu kulenin ortasında yer alan şaftın etrafına yerleşen ofis mekanları tasarlanan bahçelerin katlarda dilendiği yerde oluşmasını sağlamıştır. Bu esneklikle bina, oluşturulan boşluklarla birlikte tasarlanabilmiş ve farklı kat yüksekliklerine sahip boşlukların (bahçelerin) dolulukla kurduğu bu kompozisyon elde edilmiştir . Bu prestij yapısından beklenen algısal değer, katlarda yer alan bahçelerin (boşluğun) tasarlanması ile elde edilmiştir. Bu boşluklar sıkışmış ve yoğun tempolu  ofis yaşantasının ciddi anlamda kırılmasını sağlar,hangi kat olursa olsun çalışanlar yanlarında yer alan bahçeler sayesinde daha verimli çalışırlar.

Yapının dışarısına geçirilmiş ikinci cephe ile de bu doluluk- boşluk sınırlandırılmış ve boşluklar ikincil mekanlar haline gelmişlerdir. Bu çift cephe sisteminin kullanılması ile yapıda ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlanmıştır.

001
002
007
10
004
003
005
009
010
006

Fatal error: Call to undefined function jwplayer_tag_callback() in /var/www/www.suyabatmazdemirel.com/public_html/wp-content/themes/suyabatmazdemirel/single.php on line 779