Awards

2013 MIPIM AR Future Projects Awards (Winner)

Suyabatmaz Demirel Architects
Arif Suyabatmaz, Hakan Demirel
Team E. Yazkurt, O. Ülgen, S. A. Karaatlı
Client Mar Yapı

Location İstanbul/Turkey

Size 35.000 m2

TRI-G Residence and Hotel Building is located in Bağcılar, one of Istanbul’s developing urban regeneration districts. One of the most prominent characteristics of this area is its location on the Basın Express Road, which connects E5 Highway and TEM Highway –the most congested transportation axis in Istanbul. It is also the main artery connecting Ataturk International Airport and the city centre. Since this area used to an industrial zone, it has the advantage of greater land resources compared to other districts in Istanbul.

The building sits on the first corner parcel of Basın Expres Highway which has a traffic flow potential of almost 500.000 vehicles per day. About 2 million people pass by this building each day and eventually interact with it. It can be perceived from many different perspectives, so has the potential to be a strong image within the urban landscape.
On the other hand, one of the most critical factors concerning this site is the recently constructed viaduct, which is 14 meters high. This viaduct defines an inevitable triangular parcel for the project, and it influences both the form and faces of the project up to a certain height.

The idea of the project is to create a simple, clean and monumental composition within the limits of the given parameters. One of the greatest challenges posed by the project is the transportation viaduct that defines one border of the site. The viaduct is a strong image that is designed in a simple way to serve for one single purpose: transportation. Therefore, the design aims the same by serving as an office building with its simple vivid but attractive structure. As the consequence of the existing conditions, final design is a remarkable building without any random attempt for being assertive.
The proposed design views the viaduct as an integral element by forming a platform at the same level as the viaduct, which will act as the ground level of the building. While raising itself with the platform, due to the setback distances, the project is obliged to rise within the limits of this triangular parcel, and it becomes a landmark for the city. The lower basement levels are proposed as a car park to be integrated with a car showroom, which will not only meet the parking needs of the building itself and visitors, but also provide a commercial space that is visually appealing. When the viaduct-vehicle-car park relation is taken into consideration, the building and viaduct is again integrated programmatically as a positive element in the visual context.
Another challenge posed by the project is the shape of the parcel, which is a limited triangular footprint due to its corner location on the site. However, this can be managed with the following steps of the design. Corner spaces are small gestures made for the users that offer a panoramic view of the city sometimes as meeting rooms, or sometimes as view terraces. The tightest corner has an opening in the façade. This torn down image defines an entrance to the building complex. That continuous vertical opening becomes larger in the lower levels and with the formal articulation of inclined surfaces; it changes the impression of the building. The building block seems like it is vacuumed into the platform and the ripped parts of the green roof’s face forms the visual and spatial connection.

MNG_CAMERA_2
diagram
siteplan
TRI-G_Office
MNG_CAMERA_11
03
04
CAMERA_6_GUNDUZ
CAMERA_F
CAMERA_10_SABAH
08
MNG_CAMERA_2
diagram
siteplan
TRI-G_Office
MNG_CAMERA_11
03
04
CAMERA_6_GUNDUZ
CAMERA_F
CAMERA_10_SABAH
08